Łazienka na poddaszu

Na poddaszu parterowych domów  nie ma zwykle zbyt wiele miejsca, czy odpowiednich warunków na to, by miejsce te przeznaczyć na cele mieszkalne. Skośny sufit, słupy konstrukcyjne, zbyt niskie ściany na to by postawić meble, utrudniona komunikacja. Wygląda nieciekawie prawda? Nic straconego, jeśli masz niewielkie  poddasze, to być może dobrym rozwiązaniem jest przeznaczyć go na łazienkę.

Wałbrzyska  projektantka Teresa Jagielska przysłała nam  taki właśnie projekt. Na parterze domu jednorodzinnego nie było miejsca na drugą łazienkę, dlatego jego właściciel zdecydował się umieścić łazienkę na poddaszu. Jak wyszło, sami zobaczcie na zdjęciach. Wielka przestrzeń robi wrażenie. Nieużytkowe poddasze stało się wygodną strefą relaksu po ciężkim dniu.  Można sobie wyobrazić, że świetnie można w niej wypocząć, zregenerować zmysły i ciało. Wykończenie jest z  naturalnych materiałów, co jest prawie zawsze świetnym posunięciem. Kolorystyka utrzymana w ciepłych odcieniach beżu i brązu, bardzo stonowana, dająca poczucie spokoju. Natomiast kontrast jaki autorka stworzyła ledowym zielonym oświetleniem nadaje ciekawy odświeżający klimat. Udało się połączyć to co w łazience jest najważniejsze, spokój i energię jednocześnie.

Pomieszczenie było stosunkowo długie, więc przestrzeń łazienki została uporządkowana funkcjonalnie poprzez  wyraźne podzielenie na  strefy: Strefa gdzie znajduje się toaleta i bidet, strefa z kabiną prysznicową na podeście, i strefa z umywalkami.

Dzięki temu zabiegowi  wnętrze  nabrało przyjaznych dla oka proporcji i pozwala w wygodny sposób korzystać z niego kilku osobom jednocześnie.

W części prysznicowej zastosowany został odpływ liniowy (pod linkiem znajdziesz przykłady odpływów liniowych). To ostatnio dość modne i nowoczesne rozwiązanie ma coraz więcej zwolenników wśród projektantów. Zaletą tego zastosowania jest bardzo duża efektywność odbierania wody ( co ma znaczenie przy zastosowaniu panelu prysznicowego z funkcją masażu ), estetyka wykończenia – można wybrać odpływ z dekoracyjną kratką, lub całkowicie pokrywany płytkami. Pozwala też wykonawcy zastosować jeden kierunek spadku , co z kolei nie ogranicza nas w doborze formatu płytek.

Przestrzeń pod skosami została zagospodarowana dwiema szafami . W jednej z nich znalazło się miejsce na pralkę.

 

 

 

none-single
Share This